søndag 6. november 2016

Dei deilige kanelbollane frå bakeriet i Lom

Dette er en oppskrift jeg lenge har ønsket å teste ut, og etter å ha lest et intervju med opphavsmannen, Morten Schakenda, i Dagens Næringsliv fikk jeg et lite puff. Jeg har ikke så mye fryseplass og delte oppskriften i to og fikk 12 medium store boller, eller snurrer, som de egentlig er (beklager skiftende målform i overskrift, er i Elena Ferrante-modus om dagen!)

Deigen:
500 gr hvetemel
2,5 dl H-melk
75 gr sukker
7 gr gr salt
7 gr kardemomme
1 lite egg
25 gr fersk gjær
75 gr kaldt smør i terninger

Fyllet:
75 gr mykt smør
62 gr sukker
1 ss malt kanel

Ha alle ingrediensene til deigen i en eltebolle, elt på sakte fart i 15 minutter til deigen slipper kantene og er smidig. Ha i smøret, elt det godt inn i deigen, ca. 5 minutter. Legg over et forkle og hev i 1,5 timer.

Sett smøret til avkjøling, og ha deigen ut på bordet der den kjevles ut til rektangel med str. 20x25 cm. Smør det myke smøret på overflaten, dryss over sukker og kanel, gni det litt inn med håndflaten. Brett 1/3-del av deigen inn mot midten, brett den andre delen over den doble delen slik at det er 3 lag. Kjevle ut til en leiv med str.15x25 cm. Skjær i 12 strimler (eller flere/ færre, ettersom hvilken størrelse du ønsker) og snurr strimlene og lag en knute. Etterhev i ca. 1 time, og stek i 20 minutter på 175 grader.

Erfaring:
I følge Schakenda er nøkkelen det kalde smøret som eltes inn i deigen til slutt, slik at deigen ikke skal bli for varm. Disse bollene ble veldig gode, og de blir minst like gode etter opptining. Jeg glemte faktisk å kjevle ut den siste delen som beskrevet over. Vet ikke om det gjorde noe utslag. Men synes bollene har en liten smak av gjær, og det kan skyldes min veldig svake eltemaskin. Kan det også skyldes at jeg brukte kald melk? Skal teste ut dette litt. Uansett er disse de beste jeg har fått til så langt.

God baking!

(Kilde til oppskrift: intervju i DN, 31.mars 2016)

Ingen kommentarer:

Vi snakker 9 måneder

Siden siste innlegg. Ja, det er langt mellom blogginnleggene her inne. Men livet skjer, både fine og litt mindre fine ting. Litt helseutford...